niedziela, 18 sierpnia 2013

Madagaskar

Madagaskar to wielobarwna mieszanka złożona z czarnej herbaty, skórki pomarańczowej, truskawki oraz błękitnych kwiatów bławatka. Po otwarciu torebki mieszanka ta raczy wzrok niezwykłą ferią barw, a słodki, kwiatowy aromat w jednej chwili wypełnia całe pomieszczenie. Po zaparzeniu gotowy napar nabiera bursztynowego, szlachetnego koloru, zaś w unoszącym się nad nim zapachem dominują herbaciane i pomarańczowe nuty. 

Smak mieszanki „Madagaskar” jest intensywny, z lekka kwaskowaty i łagodnie owocowy. Cukier wydaje się tu zbędnym dodatkiem, ale odrobina mleka może nadać tej herbacie zupełnie nowego charakteru. 

Pochodzenie
Herbata uprawiana jest w Wietnamie od tysięcy lat. Ten sąsiadujący z chińską prowincją Yunnann kraj rozwijał tradycje hodowli krzewu herbacianego równolegle z Chinami, ale wichry dziejów odebrały mu należną sławę „Kraju herbaty”. Dopiero w XX wieku z wietnamskich plantacji docierać zaczęły na zachodnie stoły pierwsze porcje odmiany czarnej, którą uprawiać zaczęto zresztą głównie ze względu na gusta Europejczyków. Wietnamska czarna herbata zadowalała bowiem podniebienia tych mieszkańców Starego Świata, którym nie w smak była intensywność i cierpkość dostępnych podówczas odmian czarnych.

Jak zaparzyć
Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut. W ten sposób postępuje się w zasadzie z każdą odmianą czarnej herbaty wietnamskiej.