sobota, 17 sierpnia 2013

China Chun Mee

Herbata zielona o wyrazistym i mocnym smaku. Drobny susz z którego składa się ta odmiana przygotowywany jest ręcznie ręcznie za pomocą specjalnego przepisu. Po zaparzeniu uzyskujemy jasnożółty, klarowny napar o łagodnym zapachu i orzeźwiającym, nieco cierpkim smaku.

Nazwa tej herbaty oznacza dosłownie „drogocenne brwi” i związana jest z niezwykłym kształtem gotowego suszu. Jego przygotowanie wymaga precyzyjnej wiedzy co do temperatury, wilgotności i czasu przez jaki należy zwijać herbaciane liście. Dlatego też cieszy się ona szerokim uznaniem smakoszy na całym świecie.

Znana jest też ze swych właściwości zdrowotnych. Pomaga zwalczyć szkodliwy cholesterol, znajduje także zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej. Wzmacnia serce i oczyszcza organizm. 

Pochodzenie
Wedle kronik herbata ta narodziła się około czterech wieków temu, w czasach gdy Chinami rządziła słynna dynastia Ming. Gatunek ten zaczęto uprawiać w prowincji Jiangxi, położonej w środkowowschodnich Chinach. Dziś plantacje Chun Mee pokrywają spore połacie także innych rejonów ChRL. 

Jak zaparzyć
W proporcjach 1 łyżeczka na filiżankę lub 2 łyżeczki na szklankę parzymy susz w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza przez 3 do 5 minut. Z odmianą Chun Mee świetnie komponuje się odrobina mięty, choć jej oryginalny smak nie wymaga wzbogacania.

Z racji swego aromatu i smaku znawcy polecają podawanie Chun Mee ze śliwkowymi deserami i ciastami nadziewanymi tymi owocami.