wtorek, 20 sierpnia 2013

Liście Bambusa

Złotawy napar przypomina nieco w kolorze zaparzoną, zieloną herbatę. Napój na bazie bambusa ma jednak nieco szlachetniejszą barwę oraz, rzecz jasna, bambusowy aromat i smak. Orzeźwia, odświeża i nawadnia organizm.

W przeciwieństwie do herbat czarnych czy zielonych, napar z bambusa jest w pełni bezkofeinowy. Zawiera jednak inne składniki. Liście bambusa są bogatym źródłem kwasów: cyjanowodorowego i benzoesowego. Jego pędy natomiast ukrywają w sobie szereg enzymów, takich jak: nukleazy czy amylazy. Specjaliści przypominają również, że sok wyciśnięty z pędów bambusa posiada właściwości sprzyjające przyswajaniu białka. 

Pochodzenie
Bambus to roślina występująca w klimacie monsunowym. Preferuje miejsca ciepłe i wilgotne, choć natknąć się na niego można także na mniej gościnnych terenach. Spotyka się je nawet w górach na wysokości do 4 tys. metrów. W grupach tworzą dość gęste lasy wyrastające niekiedy do wysokości 40 metrów.
Liście tej rośliny to popularna podstawa naparów w Korei Południowej, gdzie herbatę bambusową przyrządza się za pomocą specjalnego zestawu przeznaczonego wyłącznie na potrzeby tej właśnie odmiany. 
Jak zaparzyć
Garść (ok.3 g) suszu zalewamy litrem wody o temperaturze 100 stopni Celsjusza i parzymy przez 3 do 5 minut. Liście bambusa parzyć można 2 do 3 razy.