środa, 14 sierpnia 2013

Earl Grey

Jest to najsłynniejsza z licznych odmian czarnej herbaty - uznana i uwielbiana na całym świecie. Uzyskuje się ją poprzez dodanie do herbacianego suszu olejku pozyskanego ze skórki wonnych, bergamotowych pomarańczy.

Posiada niezwykły smak i aromat oraz, o czym rzadko się wspomina, właściwości zdrowotne. Substancje zawarte w olejku bergamotowym stymulują bowiem pracę mózgu, wzmacniają układ odpornościowy i zwiększają produkcję endorfin, co wyśmienicie wpływa na poprawę nastroju.

Pijąc poranną filiżankę Earl Grey-a zapewniamy sobie dobre samopoczucie na cały dzień.
Pochodzenie tej herbaty próbują ujawnić liczne legendy. Wedle jednej z nich ojczyzną Earl Grey-a są Chiny, a do Europy przywędrowała ona z pomocą hrabiego Charlesa Grey-a, znanego osiemnastowiecznego polityka brytyjskiego od którego nazwiska wzięła ona swą nazwę. Polityk ten, pełniąc funkcję premiera, zniósł niewolnictwo w całym Imperium Brytyjskim. Mimo to, większość zna go dziś raczej jako człowieka który dał światu nie wolność a wspaniałą herbatę. 
Legenda głosi, że przepis wraz ze skrzynią pełną suszu podarował mu chiński mandaryn, okazując w ten sposób wdzięczność za uratowanie syna, który omal nie zginął w katastrofie morskiej. Wielu znawców z niedowierzaniem patrzy na tę historię przypominając że w Chinach nie rośnie bergamot, a sam hrabia podobno w Państwie Środka nigdy nie bawił.

Bardziej wiarygodna wydaje się więc opowieść umiejscawiająca narodziny Earl Grey-a w Indiach. Hrabia, pełniący podówczas funkcję ministra spraw zagranicznych, otrzymać miał tam przepis od wdzięcznego radży, którego syna z tygrysich łap wyrwali ludzie Grey-a.

Na zawsze pozostanie prawdopodobnie tajemnicą skąd i w jaki sposób Charles Grey zdobył przepis na czarną herbatę, bez której współcześni Brytyjczycy nie wyobrażają sobie tradycyjnego „Five o'clock”. 
Jedną lub dwie łyżeczki suszu zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut. Ta odmiana herbaty doskonale łączy się ze smakiem wanilii. Gotowy napar można osłodzić łyżeczką cukru waniliowego, lub użyć laski waniliowej. Doskonale smakuje także z plasterkiem cytryny lub z odrobiną mleka.