czwartek, 5 września 2013

Ceylon Black OP Organic

Pochodząca z ekologicznych plantacji, mocna czarna herbata cejlońska, o intensywnym aromacie i wyrazistym smaku. Idealna z łyżeczką cukru, odrobiną mleka lub jako dodatek do ciast i łakoci. Ciekawie smakuje także z łyżeczką miodu.

Skrót umieszczony przy nazwie gatunkowej herbaty oznacza, że do jej produkcji użyto pełnych, grubych liści najlepszej jakości. Jest to oznaczenie używane wyłącznie dla suszu najwyższej klasy, potwierdzone przez producentów i plantatorów. 
Pochodzenie
Cejlon, zwany także Sri lanką, to malownicza wyspa położona zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od południowo indyjskich wybrzeży. Jej nazwa, w sanskrycie oznaczająca „olśniewający kraj”, w pełni oddaje charakter miejsca, w którym od niemal dwóch wieków uprawia się jedne z najbardziej znanych odmian herbaty.
Nie zawsze jednak zielone, wyspiarskie plantacje rodziły herbaciane liście. Do połowy XIX wieku cejlońscy rolnicy zajmowali się bowiem niemal wyłącznie uprawą kawy. Dopiero tajemniczy wirus, który przetrzebił większość upraw w 1869 roku, zmusił administrujących wyspą Brytyjczyków do podjęcia kroków umożliwiających ekonomiczne przetrwanie mieszkańcom kolonii. 

Tak też się stało. Doświadczonemu w herbacianym rzemiośle Szkotowi, Jamesowi Taylorowi, powierzono niewielkie poletko i polecono opracować sposób uprawy nowych, eksperymentalnych odmian. Młody botanik z powierzonym mu zadaniem dał sobie radę znakomicie i w ciągu kilku lat rozpoczął handel nowym suszem na szeroką skalę. 

Dziś, ta niewielka wyspa dostarcza światu 25 % spożywanej herbaty, z łatwością konkurując z Chinami czy Indiami. 
Jak parzyć
Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut. W ten sposób postępuje się w zasadzie z każdą odmianą czarnej herbaty cejlońskiej.