poniedziałek, 15 września 2014

Pai Mu Tan

Nazwa Pai Mu tan oznacza Białą Piwonię. Susz tej smakowitej herbaty roztacza wokoło przyjemny zapach przywodzący na myśl aromat suszonej trawy i polnych kwiatów. Fragmenty pełnych liści pokrytych białym puszkiem po zalaniu wodą pozwalają na uzyskanie wyjątkowego naparu o łagodnym, choć intensywniejszym niż w przypadku innych herbat białych smaku o miękkim, jedwabnym charakterze.

Cesarskie dynastie nie bez powodu z takim szacunkiem odnosiły się do wywaru z młodego listowia. Zawarte w nim w niemal 50% polifenole wysuszają wolne rodniki opóźniając tym samym proces starzenia organizmu. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że biała herbata nie poddawana jest żadnej fermentacji. Zebrane na wiosnę listki więdną a następnie po wysuszeniu natychmiast wędrują do swojego nabywcy. Dzięki takiemu przygotowaniu nie tracą one zupełnie swoich właściwości zdrowotnych. Naukowcy z Nowego Jorku udowodnili, że picie białej herbaty może wyraźnie przyczynić się do zwalczania m.in. zapalenia płuc. Jej bakteriobójcze i antywirusowe działanie także doczekało się naukowego uzasadnienia. 

Niemałym zaskoczeniem były wyniki badań, które udowodniły że biała herbata ma wspaniałe działanie antynowotworowe, o wiele lepsze niż herbata zielona, która słynie z podobnych właściwości. Amatorów orzeźwienia i napojów pobudzających ucieszy fakt, że w białej herbacie znajduje się całkiem sporo teiny. Przy tym spożywanie jej nie odwadnia, lecz wręcz przeciwnie, zaopatruje organizm w niezbędne płyny, jednocześnie wspomagając naturalną obronę skóry przed światłem ultrafioletowym. Filiżanka białej herbaty to więc doskonały pomysł na słoneczny letni dzień.