wtorek, 16 września 2014

Pu-erh żurawinowa

Ciekawa mieszanka czerwonej herbaty Pu-erh z dodatkiem pełnych, soczystych owoców żurawiny. Uzyskany na jej bazie napar posiada głęboki, charakterystyczny dla herbat czerwonych ziemisty aromat, wzbogacony słodkimi nutami żurawinowymi. Owoc ten wyraźnie wpływa także na smak kompozycji, czyniąc go słodko-kwaskowatym i uzależniającym. 


Przygotowywany w procesie półfermentacji Pu-erh potrzebuje kilku lat by trafić do naszych domów. Gotowy napar posiada mocną, czerwonobrązową barwę i nabiera charakterystycznego, korzennoziemistego zapachu i posmaku. 

Nie można również zignorować wręcz bajecznych właściwości medycznych jakie herbata ta posiada. Niezwykły wpływ na ludzki metabolizm badali przez dłuższy czas Francuzi dochodząc do interesujących wniosków. Udowodniono między innymi, że 9 na 10 pacjentów regularnie spożywających Pu-erh zdołało stracić na wadze od ponad 3 do niemal 11 kg. Amerykanie nadali więc tej odmianie tytuł „słynnego zabójcy tłuszczu”.