poniedziałek, 19 października 2015

CZĄBER

Cząber - zobacz jak wygląda>>>

Niezwykle intensywny w smaku. Doskonały jako samodzielna przyprawa, oraz jako składnik wielu aromatycznych mieszanek. Charakteryzuje się zdecydowanym, lekko pikantnym smakiem, z nutą mięty i goryczki. Zwyczajowo dodawany jest do potraw z jajek, takich jak omlety, pasty jajeczne, czy jajeczne kotleciki. Nie mogą sie również bez niego obejść wszelkiego rodzaju zapiekanki i pizze. Wzbogaca smak różnego rodzaju mięs i ryb. Świetnie komponuje się z potrawami, w których główną rolę grają rośliny strączkowe, takie jak soczewica, groch lub fasola – tworząc z nimi idealny tandem.Cząber nie tylko doskonale podkreśla ich naturalny aromat, ale również wspomaga trawienie.

Jest to jedna z tych przypraw, które zachowują swój smak i aromat nawet podczas długiego gotowania. Warto zatem dodawać go do takich potraw jak bigos czy gulasz.