poniedziałek, 1 czerwca 2015

LIŚCIE PAPAI

Rosnące w tropikalnym klimacie drzewo papai, z wyglądu przypominające palmę, swą sławe zawdzięcza głównie smacznym i zdrowym owocom. Nie każdy jednak wie, jak cennym źródłem substancji odżywczych może być napar przygotowywany na bazie suszonych liści pochodzących z tej samej rośliny. Zawarty w nich enzym – papaina, z powodzeniem stosowany jest jako naturalny środek odświeżający oddech, wspomagający procesy trawienne i zbawiennie wpływający na funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Liście papai bogate są ponadto w witaminy z grupy B, C i E, potas, żelazo, cynk oraz błonnik.

Regularnie spożywany napar działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie, podnosi  odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia wspomagając pracę układu hormonalnego, działa toksycznie na komórki nowotworowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych tkanek. ZOBACZ>>>