poniedziałek, 8 czerwca 2015

CALEBASSE NEGROS

CALEBASSE NEGROS ZOBACZ ZDJĘCIE>>>

Calebasse to tradycyjne indiańskie naczynie używane do parzenia i spożywania naparu zwanego Yerba Mate. Korzysta się z niego zawsze w połączeniu z przyrządem zwanym Bombilla. 

Calebasse wykonuje się z tykwy owocu o tej samej nazwie. Z niego też wykonano egzemplarz dostępny w naszej ofercie. Jedynie widoczna na zdjęciu górna obręcz wytworzona została z metalu. Jej obecność zapobiega wykruszaniu się tykwy w jej najbardziej narażonych na uszkodzenia miejscach. 

Przed pierwszym parzeniem Yerba Mate w Calebasse naczynie trzeba przygotować. Proces ten polega na wypełnieniu tykwy w 2/3 suszem Mate i zalaniu wrzątkiem. Całość należy pozostawić na 24 godziny, a następnego dnia zeskrobać powstały przez noc osad z wewnętrznych ścianek naczynia. 

Dobrym pomysłem będzie powtórzenie tego procesu raz jeszcze w celu uzyskania lepszego efektu. Po takim zabiegu Calebasse uzyskuje specyficzne właściwości do picia mate.