poniedziałek, 8 grudnia 2014

Herbata po rosyjsku

Herbata po rosyjsku

Składniki:
5 łyżeczek suszonych listków herbaty czarnej (jednej z odmian chińskich lub kaukaskich)
1 l wody (najlepiej miękkiej)
Porcja dla 4 osób.

Przygotowanie:
W metalowym, pobielonym lub emaliowanym czajniku, a najlepiej w samowarze na węgiel drzewny, doprowadź wodę do stanu tzw. białego wrzenia. Jest to drugie stadium gotowania się wody, w trakcie którego woda lekko mętnieje, wydając charakterystyczny szum. W żadnym wypadku nie należy gotować wody dłużej.
Czajniczek do parzenia herbaty (porcelanowy lub fajansowy) o pojemności ok. 1 l wyparz trzykrotnie wrzątkiem i osusz.
Czajnik powinien ogrzać się do temp. ok. 50°C. Wsyp herbatę i zalej ją 1/2 l wrzątku. Odstaw. Pokrywkę i dzióbek czajnika przykryj lnianą serwetka lub woreczkiem wypełnionym liśćmi herbaty i odczekaj ok. 4 min, póki herbata nie naciągnie. Na powierzchni naparu powinna pojawić się piana.

Napar wymieszaj, uzupełnij wrzątkiem i rozlej do porcelanowych filiżanek. Herbata zawsze musi być świeżo zaparzana.