środa, 1 października 2014

Honey Bush

Nazwa tej herbaty znaczy dosłownie „miodokrzew” i wywodzi się od miododajnych, żółtych kwiatów pojawiających wiosną roślinę o tej samej nazwie. Spośród 23 gatunków tej rośliny wykorzystuje się tylko dwa. Susz sporządzany jest z gałązek, liści i kwiatów krzewu poddawanych fermentacji. 

Już od XIX wieku herbata z miodokrzewu wykorzystywana była przeciw infekcji błon śluzowych, przeziębieniom i grypie, a także w celu pobudzenia apetytu u dzieci. Dzięki zawartym w Honey Bush naturalnym przeciwutleniaczom wpływa ona na obniżenie ciśnienia, poziomu cukru i cholesterolu. Przeciwdziała także biegunce, a dzięki właściwościom przeciwskurczowym łagodzi bóle brzucha i kolki. Wykazuje także działania antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Zawiera wiele witamin i mikroelementów takich jak jod, potas, wapń i magnez. Jest bezteinowa. Zimna działa orzeźwiająco. Można ją przechowywać przez dwa lata. Susz po zaparzeniu daje żółtoczerwony napar o świeżym, owocowym smak i miodowym aromat.