poniedziałek, 24 czerwca 2013

Jaja herbaciane

Składniki:
6 jaj
sól
½ łyżeczki anyżu lub nasion włoskiego kopru
1 łyżeczki czarnej herbaty

2 łyżki sosu sojowego
Opis przygotowania:
Jaja zalej 2 szklankami zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Jaja pozostaw w gorącej wodzie do przestudzenia, wyjmij, lekko potłucz skorupki nożem, aby całe jajo pokryło się delikatną siecią pęknięć, włóż do rondla. Jaja zalej ponownie 2 szklankami zimnej wody, wsyp łyżkę soli, ½ łyżeczki anyżu lub nasion włoskiego kopru i 2 łyżeczki suchej czarnej herbaty. Wlej 2 łyżki sosu sojowego, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, zmniejsz ogień, gotuj przez 2 – 3 godziny na bardzo małym ogniu, w razie potrzeby dolej wodę, aby jaja były cały czas zalane płynem. Zdejmij z ognia, pozostaw przynajmniej na 8 godzin. Jaja obierz ze skorupki, pokrój na połówki lub ćwiartki.