wtorek, 11 czerwca 2013

Gliwajn herbaciany

Składniki:
1 litr mocnej herbaty zaparzonej z 5 łyżeczek wysokogatunkowych liści (czarnej lub mieszanki 3 łyżeczek czarnej i 2 łyżeczek zielonej herbaty)
300 ml soku wiśniowego
300 ml soku jabłkowego
200 g cukru
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki anyżu
1 łyżeczka cynamonu
3-4 goździki
1 łyżeczka orzechów laskowych, włoskich lub migdałów ewentualnie 100 ml koniaku

Opis przygotowania:
Do emaliowanego naczynia wlej sok i przyprawy, zalej świeżo zaparzoną herbatę. Naczynie przykryj, zawartość podgrzewaj przez pół godziny, nie dopuszczając do wrzenia. Pod koniec wlej koniak. Do pucharków włóż po łyżeczce obranych orzechów lub migdały, zalej gorącym gliwajnem, podawaj od razu!