wtorek, 23 stycznia 2018

DZIKA RÓŻA

Napar różany posiada łagodny zapach i nieco kwaskowy smak, który zawdzięcza obecności witaminy C. Róża słynie ze swej skuteczności w walce z przeziębieniami i grypą. Do dziś roślina ta nie traci zresztą na popularności i pożyteczności. Najczęściej służy jako podstawa naparów, wywarów i wyśmienitych nalewek.

Dzika róża to także bogactwo składników mineralnych i witamin zwłaszcza wspomnianej witaminy C. Jej suszone owoce i liście zawierają więcej tej substancji niż cytryna czy czarna porzeczka i z łatwością pokrywają dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Prócz niego, dzika róża zaopatrzy nasz organizm w witaminę K, E i P, a także garbniki, wapń, magnez czy żelazo!

Spożywanie naparów różanych poprawia odporność organizmu i pomaga walczyć z ogólnym osłabieniem. Dzika róża nie zawiedzie nas także w walce z dolegliwościami żołądkowymi! ZOBACZ>>>