piątek, 22 stycznia 2016

Herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem

Składniki:
garść czarnej herbaty liściastej
kilka kawałków kory cynamonu
ok. 10 ziaren goździka
1 łyżka ziaren zielonego kardamonu
ok. 4-6 cm kawałek obranego i pokrojonego w plastry korzenia imbiru
2 cytryny sparzone i dokładnie wyszorowane
2 pomarańcze sparzone i dokładnie wyszorowane
Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód (miodu nie dodajemy do wrzątku!)

Przyrządzanie:

W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka. Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dodaj go do herbaty. Na końcu posłodź do smaku. Napój wlej przez sitko do kubków i podawaj gorący.