wtorek, 19 listopada 2013

Herbata żurawinowo-cytrynowa

Intensywny aromat żurawiny dominuje nad soczysto-zielonym suszem, poprzetykanym gdzieniegdzie żółtymi kawałkami skórki cytrynowej i purpurowymi płatkami suszonego hibiskusa. Za herbacianą bazę posłużyły twórcom tej mieszanki dwie odmiany zielone: chiński Gunpowder oraz japońska Sencha. W rezultacie udało się uzyskać kompozycje o bogatym smaku, zmieniającym się powoli w zależności od długości parzenia.


W ciągu kilku pierwszych minut prym wiodą akcenty herbaciane. Różniące się od siebie smaki dwóch gatunków herbat nie łączą się ze sobą, ale odczuwalne są jakby obok siebie, co można wyczuć w każdym kolejnym łyku. Po kilku chwilach hibiskus i żurawina zaczynają dawać o sobie znać. Napar staje się z lekka kwaskowy, a po kolejnych kilkunastu sekundach nabierać zaczyna goryczy. To dobry moment by przerwać zaparzanie.