piątek, 15 września 2017

JAPAN SENCHA FUKUJYU

Jesienny gatunek japońskiej zielonej herbaty, tradycyjnie uprawiany w górskich dolinach regionu Shizuoka - około dwudziestu kilometrów na zachód od góry Fudżi. Sencha Fukujyu to mocna, wyrazista w smaku propozycja, idealna dla wszystkich miłośników klasycznych zielonych herbat. Przygotowując tę odmianę senchy, możemy nacieszyć nie tylko zmysł smaku i powonienia, ale i wzroku: lśniący napar mieni się w seledynowo-oliwkowych odcieniach.

Proces obróbki Senchy Fukujyu przebiega kilku etapowo. Najpierw zebrane rośliny poddawane są drobiazgowemu ręcznemu przesianiu, podczas którego usuwa się wszystkie łodyżki i gorsze gatunkowo fragmenty. Następnie liście ulegają działaniu pary wodnej, a dopiero później zwija się je i suszy. Dzięki temu Japończycy zapewniają najwyższą jakość finalnego produktu.