czwartek, 20 lipca 2017

DA HONG PAO

Ta niezwykle szlachetna herbata cieszy się zasłużoną sławą „Króla Oolongów”. Pierwotnie pozyskiwana była jedynie z kilku krzewów rosnących w górach WuYi, nad malowniczą przełęczą Dziewięciu Smoków. Jednak ze względu na ich niezwykłą wartość, zostały one objęte ścisłą ochroną. Obecnie herbata ta powstaje ze szlachetnych krzewów spokrewnionych z pierwotnymi roślinami, dzięki czemu nawet dziś, w odległej o tysiące kilometrów Europie, możemy cieszyć się jej niezwykłymi walorami. Da Hong Pao przechodzi specyficzny proces obróbki – zostaje poddana fermentacji jedynie w 60 %. Takie przygotowanie suszu, wyzwala w nim wyjątkowo bogate aromaty: z początku smak wydaje się być nieco przydymiony, z lekkimi nutami orzecha i kakao. Po chwili jednak na pierwszy plan wysuwają się wyraźne nuty kwiatowe, które na długo pozostają w ustach. ZOBACZ>>>