środa, 26 października 2016

KONFITURA PIGWOWA

Pigwa to aromatyczny, niesłusznie zapomniany owoc. Ze względu na swój wyrazisty, słodko-kwaśny smak, wykorzystywany był przez nasze babki i prababki do przygotowania pysznych potraw i przetworów. To właśnie według jednej z takich starych receptur sporządzono Konfiturę Pigwową. Zgodnie z kulinarną sztuką wybrano najsłodsze, najbardziej dojrzałe i soczyste owoce, osuszono je a następnie zatopiono w słodkim syropie.

Otrzymana w ten sposób konfitura zachwyca wyśmienitym, oryginalnym smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Konfitura Pigwowa może być pysznym dodatkiem do pieczonego drobiu, naleśników, omletów lub gofrów. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżych, ciepłych jeszcze bułeczek, czy chrupiącej bagietki. Dodana do herbaty zastąpi i cukier i cytrynę, a dodatkowo nasyci napar niepowtarzalnym aromatem. ZOBACZ>>>