środa, 6 maja 2015

SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane to niewielkie, jasnobrązowe nasiona o gładkiej powierzchni i płaskim kształcie. Na pierwszy rzut oka nic nie wskazuje na to, jak szeroki i zbawienny wpływ mogą mieć na ludzki organizm.

Nasiona lnu zawierają duże ilości błonnika, nasycone kwasy tłuszczowe,  wapń, witaminy E oraz witaminy  z grupy B, magnez, wapń, żelazo i cynk. Po zalaniu wodą, ziarenka ciemnieją, pęcznieją i pokrywają się gęstym śluzem.

Regularnie spożywanie siemienia lnianego poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Polecane jest w przypadku wielu zaburzeń, takich jak zaparcia, biegunki, nadkwaśność, czy choroba wrzodowa. Dzieki  śluzowej konsystencji doskonale nawilża śluzówkę gardła, wspomagając tym samym leczenie chorób górnych dróg oddechowych, łagodząc kaszel i podrażnienia. Obecność  lecytyny wspomaga koncentrację i pamięć, a wysoka zawartość fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy.

Siemię lniane ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce jako zewnętrznie stosowana maseczka nawilżająca skórę twarzy lub odżywiająca suche i zniszczone włosy. Nałożona na dłonie, wspomaga regenerację delikatnej skóry rąkl i odbudowę płytki paznokcia. ZOBACZ>>>