wtorek, 17 grudnia 2013

Wesołych Świąt


Prawdziwie Świąteczna mieszanka! Czarna herbata Ceylon wzbogacona czerwoną porzeczką, jarzębiną, czerwonym pieprzem oraz cukrowymi płatkami śniegu. Już sam wygląd tej mieszanki zachwyca i pozwala wyczuć klimat zbliżającej się Wigilii. 


Cejlon, zwany także Sri Lanką, to malownicza wyspa położona zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od południowo indyjskich wybrzeży. Jej nazwa, w sanskrycie oznaczająca „olśniewający kraj”, w pełni oddaje charakter miejsca, w którym od niemal dwóch wieków uprawia się jedne z najbardziej znanych odmian herbaty. 

Nie zawsze jednak zielone, wyspiarskie plantacje rodziły herbaciane liście. Do połowy XIX wieku cejlońscy rolnicy zajmowali się bowiem niemal wyłącznie uprawą kawy. Dopiero tajemniczy wirus, który przetrzebił większość upraw w 1869 roku, zmusił administrujących wyspą Brytyjczyków do podjęcia kroków umożliwiających ekonomiczne przetrwanie mieszkańcom kolonii. 

Tak też się stało. Doświadczonemu w herbacianym rzemiośle Szkotowi, Jamesowi Taylorowi, powierzono niewielkie poletko i polecono opracować sposób uprawy nowych, eksperymentalnych odmian. Młody botanik z powierzonym mu zadaniem dał sobie radę znakomicie i w ciągu kilku lat rozpoczął handel nowym suszem na szeroką skalę. 

Dziś, ta niewielka wyspa dostarcza światu 25 % spożywanej herbaty, z łatwością konkurując z Chinami czy Indiami.