środa, 8 grudnia 2010

Jagody Goji

Jagody Goji to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów, skąd z czasem zawędrowała również do Europy i Północnej Ameryki. Okrągłe, czerwone owoce są tak delikatne, że nie zrywa się ich z drzewa, lecz jedynie ostrożnie strząsa.



Herbata przyrządzona z owoców goji zapewnia pełen zestaw antyoksydantów, minerałów oraz witamin – w szczególności zaś witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód zawiera się aż 2500 mg tego składnika. Czyni to Goję trzecim, najbogatszym w witaminę C owocem świata!
Goja znana jest także ze swych spowalniających starzenie właściwości.
Jagody można jeść również bez zaparzania. Wystarczy namoczyć je w wodzie na kilka do kilkunastu minut by raczyć się ich, przypominającym nieco figi, smakiem.