wtorek, 20 kwietnia 2010

Herbata żółta

Herbata żółta - schnie dłużej niż herbata biała, na skutek czego w smaku różni się w sposób istotny zarówno od białej jak i zielonej herbaty. Proces fermentacji jest przerywany. Jej charakterystyczną cechą jest bladoróżowa barwa naparu. Uznawana za najszlachetniejszy rodzaj herbat, produkuje się jej małe ilości, stąd też jest trudno doMożna wyróżnić wiele gatunków i odmian tej herbaty. Według stopnia dojrzałości liści żółte herbaty dzieli się na:



- pąkowe – wytwarzane z samych pąków lub pędów o jednym pąku i jednym liściu;



- drobnoliściowe – wytwarzane z pąków i bardzo młodych liści;



- liściowe – wytwarzane z pędów o jednym pąku i 2-5 dojrzałych liściach.stępna.



Właściwości białej żółtej:



zawiera duże ilości witaminy C oraz kofeiny, co wpływa na intensywne pobudzanie i orzeźwienie

wspomaga koncentrację,

korzystny wpływ na redukcje napięć i stresów.

właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, największe wśród wszystkich znanych herbat,

doskonała na krążenie krwi, jak również obniża poziom cholesterolu

Ten drogocenny gatunek herbaty znalazł swoje zastosowanie nawet w przemyśle kosmetycznym. Koi bowiem podrażnienia i nawilża. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i dodaje skórze blasku i witalności.