niedziela, 25 kwietnia 2010

Herbata pu-erh

Herbata pu-erh to herbatą czerwona przechodząca dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, a herbata pu-erh może leżakować nawet 50 lat! Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.



Herbata Pu-erh nazywana jest mordercą tłuszczu. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Utrata wagi nastąpuje przy normalnym sposobie odżywiania. Nie występuje efekt yo-yo czyli spadek wagi jest trwały.



Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić osoby, które kilogramów nie chcą utracić



Inne właściwości zdrowotne herbaty pu-erh:



- obniża poziom cholesterolu,



- poprawia krążenie obwodowe i mózgowe,



- hamuje zmiany miażdżycowe,



- reguluje przemiany materii,



- reguluje działanie układu pokarmowego,



- wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją,



- ma właściwości moczopędne,



- obniża ciśnienie,



- zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy,



- przyspiesza trawienie alkoholu,



- pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję,



- poprawia pamięć, pomaga w koncentracji,



- oczyszcza i wzmacnia organizm.