Herbata pu-erh to herbatą czerwona przechodząca dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, a herbata pu-erh może leżakować nawet 50 lat! Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Herbata Pu-erh nazywana jest mordercą tłuszczu. Zawarte w herbacie związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Utrata wagi nastąpuje przy normalnym sposobie odżywiania. Nie występuje efekt yo-yo czyli spadek wagi jest trwały.
Herbata Pu-Erh atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, dlatego też bez obaw mogą ją pić osoby, które kilogramów nie chcą utracić
Inne właściwości zdrowotne herbaty pu-erh:
- obniża poziom cholesterolu,
- poprawia krążenie obwodowe i mózgowe,
- hamuje zmiany miażdżycowe,
- reguluje przemiany materii,
- reguluje działanie układu pokarmowego,
- wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją,
- ma właściwości moczopędne,
- obniża ciśnienie,
- zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy,
- przyspiesza trawienie alkoholu,
- pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję,
- poprawia pamięć, pomaga w koncentracji,
- oczyszcza i wzmacnia organizm.