Herbata ulung, oolong, ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou - od chińskiej nazwy Wulong, czyli "Czarny smok” nazywana też niebieską często jest nazywana niedofermentowaną lub półfermentowaną. Produkowana jest w Chinach i na Tajwanie. Po zebraniu liście pozostawiane są na słońcu. Gdy zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów liści. Więdnięcie i wytrząsanie powtarza się kilkakrotnie na przemian, do momentu, kiedy liście zyskają kolor żółtawy. Wtedy poddaje się je lekkiej fermentacji i procesowi palenia. Liście herbaty oolong nigdy nie są połamane przez skręcanie, są zawsze całe. Legenda mówi, że w imbryku w trakcie parzenia jej liście przemieniają się w smoki.
Herbata oolong poprawia funkcjonowanie organizmu:
- reguluje przemianę materii,
- wzmacnia układ immunologiczny chroniąc osoby go spożywające przed wirusami i bakteriami,
- redukuje zmęczenie,
- zwiększa możliwości intelektualne i fizyczne,
- sprzyja akumulowaniu witaminy C,
- działa uspokajająco,
- zwiększa odporność na stres,
- właściwości bakteriobójcze,
- podnosi witalność, pomaga żyć intensywniej i powoduje uczucie przypływu energii,
- zalecana dla osób z wadliwą tolerancją cukru z uwagi na właściwości obniżające poziom glukozy we krwi,
- pomaga w zwalczaniu nadwagi.