czwartek, 29 kwietnia 2010

Herbata ulung, oolong, ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou

Herbata ulung, oolong, ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou - od chińskiej nazwy Wulong, czyli "Czarny smok” nazywana też niebieską często jest nazywana niedofermentowaną lub półfermentowaną. Produkowana jest w Chinach i na Tajwanie. Po zebraniu liście pozostawiane są na słońcu. Gdy zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów liści. Więdnięcie i wytrząsanie powtarza się kilkakrotnie na przemian, do momentu, kiedy liście zyskają kolor żółtawy. Wtedy poddaje się je lekkiej fermentacji i procesowi palenia. Liście herbaty oolong nigdy nie są połamane przez skręcanie, są zawsze całe. Legenda mówi, że w imbryku w trakcie parzenia jej liście przemieniają się w smoki.



Herbata oolong poprawia funkcjonowanie organizmu:



- reguluje przemianę materii,



- wzmacnia układ immunologiczny chroniąc osoby go spożywające przed wirusami i bakteriami,



- redukuje zmęczenie,



- zwiększa możliwości intelektualne i fizyczne,



- sprzyja akumulowaniu witaminy C,



- działa uspokajająco,



- zwiększa odporność na stres,



- właściwości bakteriobójcze,



- podnosi witalność, pomaga żyć intensywniej             i powoduje uczucie przypływu energii,



- zalecana dla osób z wadliwą tolerancją cukru           z uwagi na właściwości obniżające poziom glukozy we krwi,



- pomaga w zwalczaniu nadwagi.