sobota, 3 kwietnia 2010

Herbarta - co to właściwie jest?

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Mogą osiągać od trzech do osiemnastu metrów wysokości. Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi.

Polska nazwa herbata pochodzi od łac. herba thea.

Rośliny uprawiane są w wielu krajach: Indiach, Chinach, Indonezji, na Cejlonie, w Wietnamie, Tanzanii, Brazylii.

Najlepsze warunki do uprawy herbaty to temperatura od 10 do 30 stopni C, 200-250 cm opadów rocznie, na wysokości 300-2500 metrów nad poziomem morza. Najlepsze odmiany pochodzą z plantacji położonych na wysokości od 500 do 1000 m n.p.m.