poniedziałek, 12 kwietnia 2010

Herbata zielona

Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji. Przeprowadza się tylko proces suszenia. Dzięki temu, że jest najmniej przetworzona, zachowuje więcej składników do innych herbat, na przykład przeciwutleniaczy. Pomimo bardziej cierpkiego smaku niż herbata czarna, zielona posiada wiele bardzo cennych właściwości: może wspomóc hamowanie rozwoju wielu nowotworów, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała stresom, wspomaga ochronę przed zawałem serca, hamuje próchnicę; korzystnie działa w przebiegu nadciśnienia tętniczego, oczyszcza organizm z toksyn, posiada właściwości przeciwwrzodowe, chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek, polecana osobom z nadkwasotą żołądka, jest świetnym antyoksydantem, hamuje procesy starzenia się.