sobota, 17 kwietnia 2010

Herbata biała

Herbata biała powstaje wyłącznie z młodych pąków, zbieranych wczesną wiosną, kiedy jeszcze nie rozwinęły się. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki poddaje się procesowi więdnięcia i suszenia, nie praży się ich ani nie zwija.
Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy.
Herbata biała zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny. Ma działanie orzeźwiające i wspomaga koncentrację. Jest środkiem, który redukuje napięcie i stres.
Posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne (zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach) ze wszystkich znanych herbat, trzy razy większe niż zielona herbata. Dlatego poleca się ją przede wszystkim tym osobom, które mogą być obciążone genetycznie chorobą nowotworową.
Zawiera polifenole, chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Biała herbata zawiera znacznie więcej polifenoli niż herbata zielona. Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12 szklanek soku pomarańczowego. Stąd też nazywana jest często „eliksirem młodości”.