środa, 7 kwietnia 2010

Herbata czarna

Herbata czarna otrzymywana jest z liści i pączków herbaty zielonej w wyniku czterech procesów tj. więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia i sortowania liści. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych.

Liście czarnej herbaty zawierają takie substancję jak tanina, teina i karoten. Teina powoduje, że czarną herbatą można się pobudzić niczym kawą. Poza tym czarna herbata zawiera również witaminy – P, K, B1, B2, PP i witaminę C. Regularne picie czarnej herbaty poprawia zdolność koncentracji i myślenia, wpływa korzystnie na układ krwionośny, a dodatkowo usprawnia trawienie i ma działanie bakteriobójcze. Pita w ilości do 3 szklanek dziennie pozwala też ochronić organizm przed kamicą żółciową. W czarnej herbacie znajdziemy też związki fluoru, które pomagaj chronić zęby przed próchnicą. Czarna herbata w połączeniu z miodem i cytryną stanowi popularny napój podawany przy przeziębieniach. Czarna herbata działa wtedy głównie napotnie pomagając w wygrzaniu organizmu i zwalczeniu infekcji.