czwartek, 28 sierpnia 2014

Zaparzaczka Jajko


Zaparzaczka składa się z dwóch części oraz ze specjalnej podstawki ułatwiającej zachowanie czystości po zaparzeniu herbaty. Obie połówki „jajka” przymocowane są do siebie za pomocą solidnego gwintu, zapewniającego trwałość konstrukcji. Całość zawieszana jest na krawędzi szklanki, filiżanki lub czajniczka za pomocą łańcuszka zakończonego uchwytem. Użyta do jej produkcji stal nierdzewna sprawia, że z naszej zaparzaczki można cieszyć się przez bardzo długi czas.

Dzięki temu urządzeniu nie tylko pozbędziemy się uciążliwych fusów, ale również wydobędziemy pełnię smaku i właściwości z każdej herbaty. Niektóre z odmian uwalniają bowiem różne substancje w zależności od czasu lub liczby zaparzeń. Herbata pozostawiona w filiżance traci więc swe charakterystyczne właściwości.

To zresztą nie jedyny argument przemawiający za korzystaniem z zaparzaczki. Pijąc herbatę przygotowywaną w sposób tradycyjny, za każdym razem wylewamy sporą część naparu, której nie jesteśmy w stanie dopić z powodu zalegających na dnie filiżanki fusów. Szacuje się, że w ten sposób tygodniowo pozbywamy się nawet 3 filiżanek herbaty. W skali roku jest to już niemal 150 filiżanek!
ZOBACZ: Zaparzaczka Jajko