czwartek, 14 sierpnia 2014

Wiśnia kandyzowana


Słodka, czerwona wiśnia przypominająca fakturą rodzynki to doskonały element dodający uroku i smaku herbacie, kawie, deserom, ciastom czy lodom. Słodko-kwaśnawym smakiem kandyzowanych wiśni można delektować się także jedząc je jak zwykłe cukierki, prosto z paczki! 

Proces przygotowania wiśni kandyzowanych trwa zwykle ok. 3-4 dni. Owoce zasypane sporą ilością cukru naciągają przez kilka godzin jego słodyczą, a następnie zamknięte w szczelnych słoikach wędrują do wrzątku. Po kilku dniach wyparzania, gotowania i suszenia bakalia ta jest gotowa do podbijania stołów, filiżanek i żołądków. 

Wiśnię kandyzowaną dodawać można w niewielkich, lecz zależnych od własnego gustu proporcjach bezpośrednio do herbaty, zastępując w ten sposób cukier czy słodzik. Taki dodatek przysparza napojowi przyjemnego, kwaskowego posmaku. Można także pokusić się o kompozycje artystyczne. Kawa z bitą śmietaną, udekorowaną słodką wisienką to przecież doskonały pomysł na podjęcie gości.