piątek, 25 lipca 2014

Oolong


Ten gatunek herbaty nazywany jest po chińsku „Czarnym Smokiem” lecz przez amerykańskich naukowców ochrzczony został mianem „,mordercy tłuszczu”. Zawarte w Oolong-u polifenole doskonale regulują powstawanie tkanki tłuszczowej, zachowując odpowiednie proporcje między ilością tłuszczu, a wagą człowieka. Jak wspominano w klasycznym chińskim traktacie lekarskim nawiązującym do odmiany Oolong: „(...) długotrwałe picie herbaty czyni człowieka szczęśliwym, dbając o to by nie stał się zbyt ciężki, ani zbyt tłusty”.

Dobrze wysuszone liście tej czerwonej herbaty, zalane gorącą wodą rozwijają się majestatycznie podczas parzenia. Przez przejrzysty napar oglądać można kilkuminutowy spektakl, podczas którego herbata nabiera złotawego koloru. Charakterystyczny dla Oolongów ziemisty smak i aromat szybko pozwalają do siebie przywyknąć. 

Mówi się o właściwościach antystresowych, które oferują nam składniki zawarte w Oolongu. Osoby z wadliwą tolerancją cukru również powinny skorzystać z jego leczniczej mocy. Picie tej odmiany obniża bowiem zawartość glukozy we krwi.  Oolong