wtorek, 29 lipca 2014

Bombilla bambusowa


Wykonana z prawdziwego bambusa bombilla to kopia urządzenia stosowanego od lat przez południowoamerykańskich Indian. Susz parzonej wedle indiańskiego przepisu Mate nie opada na dno co sprawia, że picie gotowego naparu nastręcza pewnych problemów. Te rozwiązuje właśnie bombilla, oddzielająca fusy od samej herbaty.

Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej używają najczęściej bombilli w połączeniu ze specjalnym naczyniem zwanym Calaebasse. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by za jej pomocą pić Yerba Mate także ze zwykłej szklanki.

Bambusowa bombilla to w zasadzie zatkana z jednej strony rurka, zakończona serią wydrążonych w niej dziurek stanowiących pomysłowy rodzaj sitka. Nie nagrzewa się tak jak bombille metalowe i bezpośrednio odwołuje się do indiańskich tradycji, czyniąc picie Mate niezwykłym przeżyciem. 
ZOBACZ>>> Bombilla bambusowa