Herbata uprawiana w północno-wschodniej Turcji charakteryzuje się zdecydowanym smakiem, lekko cierpkim, z mocno wyczuwalną nutą goryczki. Wyraźnie różniącym się od deliktniejszych herbat chińskich. To napój dla twardych mężczyzn i kobiet, które nigdy się nie poddają.
Po zalaniu wrzątkiem czarnego suszu, otrzymujemy klarowny napar o głębokim kolorze czerwonego bursztynu. Już na pierwszy rzut oka wiemy, że mamy do czynienia z herbatą wyjątkową. Może to właśnie dlatego turecką herbatę tradycyjnie serwuje się nie w porcelanowych filiżankach, a w przejrzystych szklankach, kszałtem przypominających kwiat tulipanu?
Charakterystyczny smak herbaty tureckiej doskonale komponuje się z deserami, przełamując ich słodycz i neutralizując uczucie sytości. Zgodnie z tradycją, napar ten podaje się z dużą ilością cukru, jednak prawdziwi herbaciani koneserzy z pewnością docenią jej surowy smak bez żadnych dodatków. ZOBACZ>>>