środa, 15 października 2014

Guarana mielona

Guarana to pnącze, które wytwarza największe ilości kofeiny wśród roślin żyjących na naszej planecie. Całą tę energię ukrywa następnie w swych owocach. Napar przygotowany na ich podstawie poprawia kondycję i wprawia w dobry nastrój. Podobnie jak kawa? Tak, lecz Guarana zawiera nawet cztery razy większe stężenie kofeiny niż popularny czarny napój. Uważa się przy tym, że odmiana kofeiny wytwarzana przez guaranę jest o wiele mniej szkodliwa niż ta, którą spotkać można w ziarnach kawowca. Co więcej – jej działanie utrzymuje się nawet do 6 godzin! 

Guarana podwyższa wytrzymałość dzięki czemu podczas treningów można ćwiczyć dłużej i spalić większe ilości tłuszczu. Jej spożywanie wskazane jest przy wysiłkach krótkich oraz tzw. beztlenowych. Guarana pomaga także przy dłuższych wysiłkach. Zwiększa bowiem zapasy energii oraz oszczędza glikogen w wątrobie i mięśniach spalając tkankę tłuszczową. W czasie stosowania diety obniża odczucie głodu. ZOBACZ: Guarana mielona