poniedziałek, 19 maja 2014

Stewia - naturalny słodzik


Stewia to bardzo popularny na całym świecie, całkowicie naturalny słodzik. Liście tej rośliny zawierają steviozyd, który jest około 200-300 razy słodszy od sacharozy (cukru). Jest to idealna alternatywa dla wszystkich dbających o linię - stewia posiada zero kalorii. Badania pokazują dodatkowo korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.

Właściwości stewii:
Stewia nie powoduje próchnicy zębów
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
Działa przecibakteryjnie i przeciwgrzybiczo w jamie ustnej
Liście stewii są bogate w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz liczne mikroelementy

Jak używać:
Liście stewii można mieszać z liśćmi herbat, zarówno w celu ich osłodzenia, jak i wzbogacenia ich wartości odżywczych. Jedna łyżka wystarcza do przygotowania wywaru, którym osłodzić można litr napoju.