piątek, 1 lutego 2013

Rachatłukum


Składniki:

50 dag cukru
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag soku z winogron
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropli olejku różanego
10 dag posiekanych migdałów
aromat migdałowy
cukier puder i mąka ziemniaczana do obtaczania
2 łyżki wiórków kokosowych na posypkę



Opis przygotowania:

Do ugotowanego syropu z cukru i soku winogronowego dodaj, ale ciągle mieszając, mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną szklanką zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny, olejek różany, migdały, wymieszaj. Zdejmij z ognia. Masę rozsmaruj na blasze natłuszczonej aromatem, uformuj na 3 cm grubości. Pokrój w prostokąty i obtocz w przesianym cukrze pudrze wymieszanym z łyżką mąki ziemniaczanej. Posyp wiórkami kokosowymi.