Składniki:
0,5
szklanki cukru
2 łyżki
cukru pudru do białek
2 płaskie
łyżki aromatycznej, suchej herbaty
2
szklanki pełnego mleka
1
szklanka śmietany kremowej
mała
laska wanilii
4 jajka
utarta
czekolada
Opis przygotowania:
Wanilię
podziel na cząstki i zagotuj z mlekiem. Wrzącym płynem zalej herbatę.
Naczynie przykryj, odstaw na 10 minut do zaparzenia. Przecedź przez gęste sito.
Żółtka ucieraj z cukrem na puszysty, gęsty kogel-mogel, połącz
z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas
ubijając. Naczynie wstaw na garnek z gorącą wodą i nadal ubijaj, aż
masa zgęstnieje. Przełóż do większego naczynia i odstaw w chłodne
miejsce. Śmietanę ubij na puch, oddzielnie ubij białka z cukrem pudrem. Do
masy mleczno-jajecznej dodaj ubitą śmietanę i białka. Składniki
delikatnie, ale dokładnie mieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do formy lub
salaterki i wstaw do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia.
Przygotowane porcje oprósz utartą czekoladą.