środa, 2 stycznia 2013

Lody herbaciane


Składniki:
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru do białek
2 płaskie łyżki aromatycznej, suchej herbaty
2 szklanki pełnego mleka
1 szklanka śmietany kremowej
mała laska wanilii
4 jajka
utarta czekolada

Opis przygotowania:
Wanilię podziel na cząstki i zagotuj z mlekiem. Wrzącym płynem zalej herbatę. Naczynie przykryj, odstaw na 10 minut do zaparzenia. Przecedź przez gęste sito. Żółtka ucieraj z cukrem na puszysty, gęsty kogel-mogel, połącz z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie wstaw na garnek z gorącą wodą i nadal ubijaj, aż masa zgęstnieje. Przełóż do większego naczynia i odstaw w chłodne miejsce. Śmietanę ubij na puch, oddzielnie ubij białka z cukrem pudrem. Do masy mleczno-jajecznej dodaj ubitą śmietanę i białka. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do formy lub salaterki i wstaw do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia. Przygotowane porcje oprósz utartą czekoladą.