piątek, 18 stycznia 2013

Babka herbaciana


Składniki:
25 dag mąki
10 dag cukru
8 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
8 dag rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
szczypta soli
Lukier:
12 dag cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
tłuszcz i tarka bułka do formy

Opis przygotowania
Rodzynki przebierz, umyj, włóż do garnuszka z herbatą i gotuj 5 min. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z otartej cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlej stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiaj. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piecz 5-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Gdy ostygnie, polej lukrem.