piątek, 12 czerwca 2015

MORWA BIAŁA LIŚĆ

Morwa biała to pochodzące z Chin niewielkie drzewo, słynące od wieków ze słodkich owoców, kształtem przypominających podłużne jeżyny. Prawdziwe jednak bogactwo zdrowia kryją nie owoce morwy, a jej liście. Zawierają one unikatowe substancje czynne, hamujące działanie enzymów rozkładających węglowodany złożone na węglowodany proste.W efekcie ograniczają ich wchłanianie przez organizm po posiłkach a niestrawiona część węglowodanów wydalana jest z organizmu.
Herbata sporządzona z rozdrobnionych liści morwy, ma przejrzysty, zielonkawo-żółty kolor i przyjemny, lekko słodkawy smak. Spożywana regularnie, raz dziennie przed posiłkiem, stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt na słodycze i doskonale wspomaga proces odchudzania. Szczególnie zalecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz zmagającym się z nadwagą.