Herbata po rosyjsku
Składniki:
5 łyżeczek suszonych listków herbaty czarnej (jednej z
odmian chińskich lub kaukaskich)
1 l wody (najlepiej miękkiej)
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie:
W metalowym, pobielonym lub emaliowanym czajniku, a
najlepiej w samowarze na węgiel drzewny, doprowadź wodę do stanu tzw. białego
wrzenia. Jest to drugie stadium gotowania się wody, w trakcie którego woda
lekko mętnieje, wydając charakterystyczny szum. W żadnym wypadku nie należy
gotować wody dłużej.
Czajniczek do parzenia herbaty (porcelanowy lub fajansowy) o
pojemności ok. 1 l wyparz trzykrotnie wrzątkiem i osusz.
Czajnik powinien ogrzać się do temp. ok. 50°C. Wsyp herbatę
i zalej ją 1/2 l wrzątku. Odstaw. Pokrywkę i dzióbek czajnika przykryj lnianą
serwetka lub woreczkiem wypełnionym liśćmi herbaty i odczekaj ok. 4 min, póki
herbata nie naciągnie. Na powierzchni naparu powinna pojawić się piana.
Napar wymieszaj, uzupełnij wrzątkiem i rozlej do
porcelanowych filiżanek. Herbata zawsze musi być świeżo zaparzana.