piątek, 19 września 2014

Herbata na pomarańczach

Herbata na pomarańczach

Składniki:
3 szklanki mocnej herbaty
kawałek skórki z cytryny
1-2 goździki
¼ laski wanilii
2 pomarańcze
1 kieliszek rumu lub koniaku
3-5 łyżeczek cukru
lód w kostkach

Przyrządzanie: 
Do świeżo zaparzonej herbaty wrzuć kawałek umytej skórki z cytryny, pokrojoną wanilię i goździki. Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzony płyn schłodź w lodówce. Obrane pomarańcze pokrój w cienkie pół-krążki i dodaj do napoju. Pozostaw w lodówce na kilkanaście minut. Przed podaniem wyjmij, zmieszaj z rumem. Podawaj w wąskich szklankach, wkładając do każdej kawałki pomarańczy i kostki lodu.