środa, 9 kwietnia 2014

Sencha Makato


Ta tradycyjna japońska herbata to jeden z symboli bogatej kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Liście tej odmiany zbierane są pięć razy w roku, od wiosny do jesieni, lecz za najlepsze uważa się te zrywane na początku kwietnia. Odmiana ta nosi nazwę „Sincha” czyli „Nowa Herbata”. Świeżo ścięte listki poddawane są działaniu pary oraz gorącego powietrza a następnie zwijane w pałeczki nazywane przez Japończyków „pajęczymi nóżkami”. Taka metoda wytwarzania suszu pozwala na zachowanie pełnego bogactwa smaku i witamin. 

Świeżo zaparzona Sencha rozbudza podniebienie wykwintnym smakiem, łagodną goryczką oraz delikatną, orzechową nutą. Jej przyjemna, słomkowozielona barwa cieszy oko a sam napój pozostawia po sobie miękki, aksamitny posmak, który pozwala dłużej cieszyć się każdą wypitą filiżanką.