piątek, 21 lutego 2014

Krążenie limfy


Wewnątrz ludzkiego organizmu, prócz krwi, krąży także inny płyn. Zwany jest on limfą i powstaje z osocza krwi. To właśnie dzięki krążeniu limfy składniki odżywcze mogą dotrzeć w każde miejsce naszego ciała – nawet tam, gdzie nie docierają naczynia krwionośne.

Dla usprawnienia cyrkulacji limfy przygotowano specjalną mieszankę ziołową złożoną z dzikiego bzu, wrzosu, skórek słodkiej pomarańczy, rdestu, szałwii, kory wierzby, korzenia wilżyny oraz gryki. Wszystkie te zioła i rośliny przyczyniają się do poprawy obiegu limfy, a w rezultacie sprawiają, że organizm jest lepiej zaopatrzony w składniki odżywcze!

Gotowy napar to barwna mozaika pomarańczy i bzu, okraszona przyjemnym, lekko pikantnym smakiem.

Jak zaparzyć
Łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę parzyć należy przez czas od 5 do 8 minut w wodzie o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Ze względu na cenne składniki zawarte w ziołach zaleca się, by proces parzenia prowadzić pod przykryciem.