środa, 19 lutego 2014

Dobra pamięć - mieszanka ziołowa

Mieszanka stworzona z myślą o ludziach aktywnych umysłowo: uczniów, studentów oraz tych, których praca wymaga sprawnej pamięci. Złożona została z melisy lekarskiej, trawy cytrynowej, oregano, liści rozmarynu, korzenia żeńszenia, owoców cytryńca chińskiego oraz kwiatów lawendy i dziewanny. 

Jej codzienne spożywanie uspokaja, odpręża i oczyszcza umysł, ułatwiając zapamiętywanie i wspomagając naszą percepcję.
Zawarty w kompozycji korzeń żeńszenia od wieków stanowi znany środek poprawiający zdolności intelektualne i pamięciowe – stosowany był już przez chińskich mędrców i władców!
Mieszanki ziołowe znane są człowiekowi od tysięcy lat. Do powstania nowoczesnej medycyny (a miało to przecież miejsce nieco ponad 200 lat temu), stanowiły właściwie jedyną, powszechnie dostępną metodę walki z dolegliwościami nękającymi ludzkość. Gdy nasza cywilizacja zachłysnęła się osiągnięciami współczesnej nauki zepchnęliśmy zioła w świat mitów i czarów, do świata znachorów i uzdrawiaczy. Z czasem jednak, pomni słów naszych babć o dobroczynnym wpływie ziół na organizm człowieka zaczęliśmy wracać do zakurzonych przepisów.

I całe szczęście. Natura po raz kolejny otwiera przed nami swą aptekę, zachęcając do korzystania z pozbawionych chemii lekarstw, które do tego często doskonale smakują!

Jak zaparzyć:
Łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę parzyć należy przez czas od 5 do 8 minut w wodzie o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Ze względu na cenne składniki zawarte w ziołach zaleca się, by proces parzenia prowadzić pod przykryciem.