Składniki:
6
jaj
sól
½
łyżeczki anyżu lub nasion włoskiego kopru
1
łyżeczki czarnej herbaty
2
łyżki sosu sojowego
Opis
przygotowania:
Jaja zalej 2 szklankami zimnej wody,
doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Jaja pozostaw w gorącej wodzie do przestudzenia, wyjmij, lekko potłucz skorupki
nożem, aby całe jajo pokryło się delikatną siecią pęknięć, włóż do rondla. Jaja
zalej ponownie 2 szklankami zimnej wody, wsyp łyżkę soli, ½ łyżeczki anyżu lub
nasion włoskiego kopru i 2 łyżeczki suchej czarnej herbaty. Wlej 2 łyżki sosu
sojowego, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, zmniejsz ogień, gotuj przez 2 –
3 godziny na bardzo małym ogniu, w razie potrzeby dolej wodę, aby jaja były
cały czas zalane płynem. Zdejmij z ognia, pozostaw przynajmniej na 8 godzin.
Jaja obierz ze skorupki, pokrój na połówki lub ćwiartki.