Składniki:
1
litr mocnej herbaty zaparzonej z 5 łyżeczek wysokogatunkowych liści (czarnej
lub mieszanki 3 łyżeczek czarnej i 2 łyżeczek zielonej herbaty)
300
ml soku wiśniowego
300
ml soku jabłkowego
200
g cukru
½
łyżeczki imbiru
½
łyżeczki anyżu
1
łyżeczka cynamonu
3-4
goździki
1
łyżeczka orzechów laskowych, włoskich lub migdałów ewentualnie 100 ml koniaku
Opis
przygotowania:
Do emaliowanego naczynia wlej sok i
przyprawy, zalej świeżo zaparzoną herbatę. Naczynie przykryj, zawartość
podgrzewaj przez pół godziny, nie dopuszczając do wrzenia. Pod koniec wlej
koniak. Do pucharków włóż po łyżeczce obranych orzechów lub migdały, zalej
gorącym gliwajnem, podawaj od razu!