piątek, 29 marca 2013

Ciasto z herbatą


Składniki:
130 g rodzynek
0,5 litra mocnej czarnej herbaty
2 łyżeczki sody oczyszczonej
170 g masła lub margaryny
180 g cukru
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia

Opis przygotowania:
Rodzynki gotuj w herbacie 5 minut. Dodaj sodę oczyszczoną. W gorącej herbacie z rodzynkami rozpuść  masło lub margarynę. Chwilę przestudź, dodaj cukier, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy (średnica około 25 cm). Piecz 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Ciasto schłodź, wyjmij z formy, a następnie cienko pokryj lukrem zrobionym z soku z cytryny z cukrem pudrem. Możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową.