poniedziałek, 20 grudnia 2010

Trawa Cytrynowa

Palczatka cytrynowa (palczatka cytronelowa, trawa cytrynowa) to jak sama nazwa wskazuje, gatutne trawy. Jest uprawiana m.in. w krajach śródziemnomorskich, Gruzji, Indiach, Malezji, i Afryce.



Używa się jej nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale i w spożywczym i w kuchni, szczególnie w Azji. Ma smak i aromat przypominający cytrynę, ale bez jej kwaskowatości, za to z nutą imbiru. Świeżą trawą cytrynową dodaje się do zup, curry, sałatek, marynat oraz aromatyzuje napoje, likiery i desery.



Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Ben Guriona w Beer Szewie (Izrael) udowodniły, że Trawa Cytrynowa posiada niezwykłe właściwości antynowotworowe. Powoduje ona bowiem apoptozę (zaprogramowaną śmierć) komórek nowotworowych! Badacze wykazali, że wystarczy regularne parzenie jednego gramu trawy cytrynowej w filiżance herbaty by uzyskać profilaktyczny efekt.